Preview Fryslân DOK

23 mei, 16:46

Na overhandiging en reactie op het Manifest, is het tijd voor een 5 minuten durende preview van de documentaire die Thom Verheul maakte voor Fryslân DOK ter gelegenheid van 50 jaar Lauwersmeer. De documentaire wordt komende week in twee delen uitgezonden op respectievelijk zaterdag 25 mei en 1 juni.

Deel een van de documentaire staat vooral in het teken van de landbouw. Het succes van de pootaardappelteelt passeert de revu, maar ook de bedreigingen in de vorm van verzilting. Waar de ene agrariër niet gelooft dat de verzilting een bedreiging is, slaat de ander de handen ineen om samen met natuurorganisatie, het waterschap en overheden tot een duurzame oplossing te komen. Verleden, heden en toekomst glijden in de documentaire naadloos in elkaar over.

Deel twee gaat vooral over de kansen die duurzaam toerisme de regio te bieden heeft. Maar ook over duurzame energieproductie en het dichtslibben van de vaargeul tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog.

Het manifest loopt als een rode draad door de documentaire die mede tot stand kwam met steun van het Programma naar een Rijke Waddenzee en de Waddenvereniging. Zaterdag aanstaande, om 13.55 uur, het eerste deel op NPO2. Gaat dat zien!