Ondernemers bieden Manifest Lauwerskust aan

23 mei, 16:24

Vijf ondernemers uit het Lauwersmeergebied steken de hand in eigen boezem. Ze stelden het Manifest Lauwerskust op; ‘Een toekomstvisie op Lauwerskust voor 2050 en verder’. Bijna aan het slot van het symposium 50 jaar Lauwersmeer overhandigden zij het manifest aan de Stuurgroep Lauwersmeer.

Een uniek gebied met unieke kansen, vinden de initiatiefnemers Albert Keizer, Aaltje Rispens, Jelle Bos, Henk Postma en Johan Rispens. Met hulp van de Waddenvereniging en Programma naar een Rijke Waddenzee stelden ze een gezamenlijke visie op over toekomstmogelijkheden voor landbouw, natuur, visserij, wonen, recreatie en duurzaam ondernemen. Aaltje Rispens, een van de ondernemers: “Wil je hier goed wonen, dan moet je er ook kunnen werken en recreëren. Maar wel met respect voor de natuur.” Albert Keizer: “Een goede balans tussen economie en ecologie is dan ook het belangrijkst.”

Robuust
In het manifest staan vijf bouwstenen voor de toekomst en een zevenstappenplan voor de komende vier jaar. Henk Postma: “We willen zo snel mogelijk aan de slag. We hopen dat het een robuust gebied wordt. Zo robuust, dat over een poosje bordjes met ‘niet betreden’ hier nergens meer nodig zijn.”

De ondernemers hebben al aardig concrete ideeën, zoals elektrische recreatievaart. “Een vissersboot heeft geen verlengsnoer om even op te laden”, zegt Albert Keizer. “Daar kan waterstof misschien een oplossing zijn voor de opslag van elektriciteit.”

“We zijn ook al goed op weg”, vindt Jelle Bos. Om echt iets te bereiken en in te kunnen spelen op bijvoorbeeld klimaatveranderingen, is het tijd om eventuele tegenstellingen in dit grensgebied van Friesland en Groningen aan de kant te zetten, zegt Aaltje Rispens. “We moeten met elkaar vooruit.”

“Het begint bij jezelf”
Ze hopen op bijval van meer kanten. Dagvoorzitter Mirjam de Meijer (voorzitter van de klankbordgroep Lauwersmeer) benoemt dat ondernemers vaak goede ideeën hebben, maar ook weinig tijd om erin te steken. “Verwachten jullie dat de stuurgroep jullie kan faciliteren en ondersteunen?”
 Jelle Bos beaamt dat. “Maar we vinden dat je ook van ons als ondernemers iets mag verwachten. Wij moeten het doen. Het begint bij jezelf en bij samenwerken.”

Uitnodiging

De Stuurgroep Lauwersmeer pakt de handschoen op. “Fantastisch dat wij dit van jullie krijgen”, zegt Henk Staghouwer namens de vier aanwezige leden van de stuurgroep. De Stuurgroep Lauwersmeer is een samenwerking tussen provincies Fryslân en Groningen, de gemeenten Het Hogeland en Noardeast-Fryslân en Staatsbosbeheer. “Er gebeuren al mooie dingen en dat krijgt nu een vervolg met dit manifest. Het betekent voor ons ook een uitnodiging.” Slaghouwer geeft aan er op te vertrouwen dat ook andere partners het manifest zullen steunen. De stuurgroep gaat hem eerst maar eens goed lezen. “En dan gaan we ermee aan de slag.”

Download Manifest Lauwerskust (pdf)

Kijk voor meer info ook op websites van:

Programma naar een Rijke Waddenzee
Waddenvereniging